Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěž Přeměna odpadů na zdroje

 „Přeměna odpadů na zdroje“

Přeměna odpadů na zdroje - tak se nazývá soutěž, kterou vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Cílem je osvěta v Oblasti oběhového hospodářství, jehož nedílnou součástí jsou druhotné suroviny. Odpovědný přístup k získávání, zpracování a využívání surovin, jejich maximální opětovné přepracování, recyklace a další využití zdrojů, které máme – to je hlavní cíl, který má Ministerstvo průmyslu a obchodu. Soutěží chce ocenit ty, kteří se snaží jít touto cestou.

Prvního ročníku se zúčastnilo celkem 127 soutěžních projektů, v kategorii ZŠ 55 základních škol a také naše ZUŠ Pohořelice. Zajisté si kladete otázku: Čím může základní umělecká škola zaujmout v tématu, které je zcela mimo její vzdělávací okruh?  Výtvarné oddělení se tohoto tématu zhostilo technikou fused plastic. Zažehlováním nepotřebných igelitových sáčků vznikne materiál podobný kožence nebo nemačkavého papíru. Tato technologie zpracování odpadů přichází z Anglie. Technologii jsme vylepšili vlastním experimentováním při práci a vytvářeli tak záměrně struktury a efektů.  Z tohoto nového materiálu jsme ušili kabelky, obaly na mobily a pouzdra dle vlastních představ a návrhů žáků.

V početné konkurenci jsme získali velmi cenné 2. místo. 15. června jsme si jeli slavnostně převzít ocenění do Prahy do senátu. Pro velký počet oceněných nemohl jet celý kolektiv žáků, který soutěžil a tak jsme vybrali 3 zástupce. V senátu nás přivítal velmi milý a přátelský senátor Ing. Jan Hajda, který často navštěvuje kulturní akce v Pohořelicích a také koncerty ZUŠ Pohořelice. Provedl nás senátem a ukázal žačkám i místa senátu, kam běžný turista nemá přístup. Děkujeme za pozornou a milou atmosféru, kterou jsme díky jeho osobnosti mohli v senátu zažít. Velice si vážíme jeho zájmu a ochoty s jakou nás v senátu uvítal.

Slavnostní ceremoniál ve Valdštejnském paláci zahájil úvodním slovem ministr obchodu a průmyslu Ing. Jiří Havlíček. Silvie Bravencová, Vanessa Ljavynec a Silvie Špačková převzaly poukaz pro celý kolektiv na zábavný výlet do VIDA centra a poukaz v hodnotě 2000,- Kč na zboží z e –shopu. Žačky si užily slavnostní předání cen i výlet do Prahy a zpět. Už po cestě domů přemýšlely, na čem budou pracovat a s jakým nápadem se zúčastní v následujícím ročníku.