Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česko zpívá koledy 2017

Děkujeme za nádhernou atmosféru, kterou vytvořili návštěvníci akce Česko zpívá koledy. U kostela byla hlava na hlavě a vybrané koledy se nesly městem k nebesům...

article preview

Ve středu 13.12.2017 jsme se podíleli na celostátní akci s názvem Česko zpívá koledy. Po celé republice v 18:00 zazněly koledy, které natáčel a přímým přenosem přenášel Český rozhlas. V Deníku měli čtenáři možnost částečně ovlivnit, které koledy se nakonec budou rozléhat večerními městy.

Chtěli jsme pro Vás i letos připravit nejen zpívání, ale především krásný večer, jež Vás měl naladit na tu správnou vánoční notu. V minulých letech jsme přichystali vánoční dílny, letos jsme se však rozhodli pro jinou formu. Spousta dětí již netuší, jak vlastně vánoce dříve probíhaly a tak měla veřejnost možnost si vyzkoušet několik vánočních zvyků. Lili jsme olovo, krájeli jablíčka, hledali šupiny u vánočně prostřeného stolu a pouštěli skořápky se svíčkami. Nejdříve se samozřejmě hrnuly děti, ale za chvíli se i dospělí nechali strhnout a u mísy s lodičkami to chvílemi vypadalo jako na závodech plachetnic. Na zeď kostela bylo promítáno vysvětlení a původ vánočních zvyků a později texty zpívaných koled. Atmosféru výborně doplňovali andělé nadživotní velikosti, z dílny našeho výtvraného oddělení, kteří na nás dohlíželi u jednotlivých stanovišť.

V 18 hodin pak zazněli koledy: Nesem vám noviny, Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán, Štěstí zdraví, Pásli ovce valaši, Rolničky, rolničky, Vánoce přicházejí. Ještě dlouho po odeznění všech písní bylo kolem kostela veselo. Jsme moc rádi, že se návštěvníkům nechtělo domů a přáli bychom si, aby si i příští rok přišli s společně s námi připomenout pravý význam Vánoc - rodina pospolu, žádný shon, rozzářené dětské oči.

 

Náhledy fotografií ze složky Česko zpívá koledy 2017