Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klavírní recitál 2017

Letos jsme společně oslavili první narozeniny koncertního křídla Petrof, který pro naši ZUŠ zakoupilo město Pohořelice.

article preview

Klavír Petrof  v pohořelické zušce oslavil 1. rok

Ve čtvrtek 19. října 2017 jsme společně oslavili první narozeniny koncertního křídla Petrof, který pro naši ZUŠ zakoupilo město Pohořelice.  Tento krásný nástroj rozezvučeli nejen žáci školy, ale i přizvaní hosté – Doc. PhDr. Olga Settari, CSc. a František Jeřábek.

Koncert zahájila právě Olga Settari, dlouholetá pedagožka JAMU a koncertní cembalistka, kandidátka hudebních věd, profesorka jmenovaná prezidentem republiky Václavem Havlem a kolegyně, která působila v minulém školním roce jako zástup na odloučeném pracovišti ve Velkých Němčicích. Zahájila koncert Händelovými Vaiacemi a moll a představila nám své umění, zachycené mimo jiné na řadě zvukových nosičů.

Po krátkém úvodním slově pokračovali v programu již žáci naší školy.  Mohli jsme vyslechnout známou část Podzim z Vivaldiho Čtvero ročních dob nebo jednu z nejoblíbenějších klavírních melodií vůbec – Pro Elišku. Poté již následovaly skladby modernějšího stylu a zajímavým překvapením bylo pěvecké vystoupení p. uč. Zdeňky Šichové a Barbory Kopečkové, které společně zazpívaly skladbu od  Adele.  Následovaly víceruční skladby na klavír - nejprve klasická čtyřručka a poté neklasická osmiručka.

Vrcholem koncertu bylo sugestivní vystoupení mladého klavíristy Františka Jeřábka, který v současné době soukromě studuje u pedagoga kroměřížské konzervatoře a špičkového českého pianisty Karla Košárka.

Účinkující byli odměněni dlouhým potleskem od publika, které navštívilo koncert v hojné míře. Jsme rádi, že nás přišel osobně podpořit a pozdravit i pan starosta Pohořelic, pan Josef Svoboda. Je to i on, jemuž naše škola vděčí za to, že na tomto nástroji mohou mladí klavíristé zdokonalovat své interpretační umění a práci se zvukem.

Díky novému koncertnímu křídlu se může plnohodnotně prezentovat klavírní oddělení naší školy a zároveň můžeme zvát i hosty z jiných míst a škol, jako například ze spřízněných ZUŠ Židlochovice a ZUŠ Ořechov, s nimiž naše škola již poněkolikáté pořádá předstoutěžní koncerty. Na něm nebo na mnoha dalších se těšíme naslyšenou.

Bc. Dita Černínová

 

Náhledy fotografií ze složky Klavírní recitál 2017