Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česko zpívá koledy 2019

ZUŠ Pohořelice - Česko zpívá koledy

article preview

Pohořelice zpívaly koledy!

     I letos se Pohořelice v rámci akce „Česko zpívá koledy“ rozezněly nádhernými vánočními melodiemi. Stalo se již tradicí, že se také naše město v adventním čase připojuje ke stovkám dalších míst v republice (a dnes už i v zahraničí, kde s námi zpívají krajané) a v předem určený den a hodinu v něm aspoň na chvíli utichne předvánoční shon, lidé se scházejí u rozsvíceného vánočního stromu a společným zpěvem přivolávají Vánoce.

     A tak se ve středu 11. 12. 2019 v 18 hodin Česko zase rozezpívalo! Navzdory vzdálenosti, která jednotlivá města, městečka, vesnice a vísky dělí, jsme měli opět jedinečnou možnost zažít radost ze vzájemného sdílení se.

     Jistě k tomuto zážitku přispěla i ZUŠ Pohořelice, která se jako každoročně ujala nejen organizace, ale i přípravy doprovodného programu. Už během odpoledne instalovala na prostranství okolo kostela sv. Jakuba Staršího veškerou techniku potřebnou k ozvučení, ale také k projekci textu písní, aby možnost si zazpívat byla co nejkomfortnější. Chystala výzdobu a především vše potřebné k oživení rozmanitých vánočních zvyků: Kdo chtěl, ptal se na svůj osud při lití olova nebo na splnění svých přání u pouštění lodiček ze skořápek ořechů. Koho zajímalo zdraví, hledal hvězdičky při rozkrajování jablek. Děti si psaly do Ježíškovy pošty o dárečky pod stromeček, vdavekchtivé dámy házely střevícem, a kdo měl chuť, usedl ke štědrovečernímu stolu a nechal se překvapit šupinou z kapra ukrytou pod talířem, anebo se z dvanácti jadérek mohl dozvědět něco o počasí v následujícím roce. Nechybělo ani drobné občerstvení a teplé nápoje pro zahřátí. V příjemné atmosféře jsme se rychle přiblížili k vrcholu večera. Ještě před vlastním zpíváním nás paní ředitelka Zdeňka Šichová vyzvala, abychom minutou ticha uctili památku obětí úterní tragédie, která se stala v ostravské fakultní nemocnici. Náhle se zastavil čas a všechno strnulo, až ohlušující ticho konečně přerušil zpěv. A byl to zpěv jaksi silnější než vloni. Kdo ví, proč… Snad z tiché vnitřní radosti, snad proto, že jsme tady a můžeme i letos přivolávat kouzlo Vánoc.

                                                                                                                                                                                           Ludmila Tesařová

 

Náhledy fotografií ze složky Česko zpívá koledy 2019