Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novoroční koncert 2020

Novoroční koncert 2020 ZUŠ Pohořelice - kostel Sv. Jakuba Staršího Pohořelice

     Ani jsme se nestihli pořádně rozkoukat ve druhém desetiletí 21. století a už nám nastoupila třicátá léta. Jejich začátek přivítala ZUŠ Pohořelice již tradičním, Novoročním koncertem v kostele svatého Jakuba Staršího, jehož gotické prostředí jen přidalo na kráse všem hudebním číslům.

     Program celého koncertu byl i tentokrát velmi pestrý, a to jak velkou škálou hudebních žánrů, tak také do rozmanitosti hudebních nástrojů. Úvodem se představily mladé a nadějné klavíristky Naděžda Cernei a Markéta Hladůvková ze třídy MgA. Iva Bartoše, které naplnily kostel líbezným klavírním duetem. Petr Kodýtek pod pedagogickým vedením Daniela Hlaďo ukázal kytarovou úpravou skladby slavného barokního skladatele Paganiniho, že tento nástroj v sobě ukrývá mnoho tklivé hudby, jaká by nás u táboráku s kytarou ani nenapadla.

     Že kostel je akusticky pro zpěv to pravé ořechové, nám jen potvrdila loňská absolventka v sólovém zpěvu Alice Langová. Troufám si tvrdit, že při písni o lásce od Marvina Hamlische (What I Did For Love) ukápla nejedna slza.

     V naší škole ovšem nejde jenom o individuální výuku, ale děti se také již od útlého věku učí hrát společně v komorních tělesech. Na koncertě se představily hned čtyři taková uskupení. O reminescenci Vánočních svátků se nejprve postaralo duo Urbánek Hugo (housle) a Výkruta František (housle). To, že máme ve škole díky učitelce Ludmile Tesařové i velmi nadějně se rozrůstající cimbálové oddělení, se ukázalo jak ve spolupráci Adama Kuruce (cimbál) s dvojcí žáků houslového oddělení pod vedením učitele Iva Farkaše, tak poté v sólové hře Mikuláše Hladůvka (doprovodila na klavír jeho sestra Markéta).

     Jedním ze zlatých hřebů večera bylo rozhodně číslo talentované žákyně hry na akordeon Petry Oháňkové a loňského absolventa hry na klarinet Metoděje Dubše ze třídy učitele Radka Zapadla, jejichž netradiční duo dozajista každého posluchače pohladilo na duši. Petra Oháňková své nabyté zkušenosti a výborné pedagogické vedení Aleny Vrbkové nadále zúročila ve své sólové hře a poté v příjemném duu se svou sestrou a jednou z nejznámějších skladeb barokního mistra J. H.  Bacha.  Hudební epochu klasicismu skladbou W. A. Mozarta - Divertimento předvedlo největší na koncertě vystupující komorní těleso – čtyři klarinetisky ( Tereza Bubeníková, Alžběta Černá, Kateřina Hochmanová a Natálie Skalníková)! To se jen tak nevidí. 

     O hluboký duchovní zážitek se pod vedením naší paní ředitelky Zdeňky Šichové postarala Tereza Beděrová. Její „Sny panny Marie“ od Bohuslava Martinů a Scarlattiho „O cessate di piagarmi“ vyvolaly husí kůži.

     Technicky i zvukově náročným koncertem pro housle od Vivaldiho nás poté učaroval Oldřich Coufal, který se již pátým rokem hraje u učitele Iva Farkaše.

     V samotném závěru  koncertu se představil náš sbor, který zazpíval nádhernou píseň od Leonarda Cohena - ,,Hallelujah“. Ta byla zároveň pozváním na muzikál, který pro Vás i tento rok pilně připravujeme.  Znalci amerických animovaných pohádek už tuší – bude to Shrek.

 

Stanislav Skočík

 

Náhledy fotografií ze složky Novoroční koncert 2020