Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ludmila Tesařová

Ludmila Tesařová - hra na cimbál

article preview

Ludmila Tesařová – hra na cimbál

     Svým rozhodnutím věnovat se hudbě navázala na rodinné kořeny, především na odkaz svého pradědečka, hudebního skladatele a českého kantora Metoděje Janíčka (1862-1940).

     Je absolventkou brněnské konzervatoře. Už během studia na LŠU získala 3x 1. místo v celostátní soutěži ve hře na lidové nástroje, později i titul „absolutní vítěz soutěže“; koncertovala na festivalu „Mladá Smetanova Litomyšl“, podílela se na nahrávkách LP a CD a natáčela pro Československou televizi a rozhlas v Brně a Bratislavě.

     Lidové umění, převážně valašský a slovenský folklór, reprezentovala doma i v zahraničí jako cimbalistka souboru Javorníček, VSPT Jánošík (nyní Ondráš); později s CM Moravia a Litava.    

     Příležitostně vystupovala koncertně. Centrem jejího zájmu byla sóla folklórního zaměření a skladby soudobých autorů komponujících pro cimbál. Hrála mj. na „Světovém kongresu cimbalistů“ a „Mezinárodním festivalu cimbálu“, jehož se později účastnila i jako porotce.

     Celý svůj profesní život zasvětila pedagogické činnosti na ZUŠ. Někteří z žáků, které učila, dnes již sami pedagogicky působí nebo hrají v cimbálových muzikách.

     Kromě učitelské profese je jejím koníčkem i poezie. Některé z jejích básní zhudebnila skladatelka Jarmila Mazourová, např. „Proměny lásky“ – devítidílný písňový cyklus pro mezzosoprán a klavír (premiéra r. 2011 – zpěv Hana Škarková, klavír Jarmila Mazourová).